Baza čierna (Sambucus nigra) patrí medzi vzácne poklady našich lúk a záhrad. Jej kvality dobre poznajú aj miestni obyvatelia. Je rozšírená prakticky po takmer celom Slovensku. Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni.
Už naše babičky vedeli, že jej bobule sú výborným prostriedkom na posilnenie imunity a boj s prechladnutím. V ľudovom liečiteľstve sa z bobúľ pripravovali sirupy, čaje a tinktúry, ktoré slúžili ako podpora pri chrípke, nachladnutí či horúčke. Baza čierna sa odporúča užívať hlavne v chladných mesiacoch, kedy je telo vystavené vyššiemu riziku infekcií.
Okrem medicínskeho využitia má baza čierna nezastupiteľné miesto aj v kulinárstve. Jej bobule sa využívajú na prípravu sladkých aj slaných pokrmov, čo len dokazuje všestrannosť tejto rastliny. Pravidelná konzumácia produktov z bazy čiernej môže pomôcť pri predchádzaní nachladnutia, únave, ale aj pri znižovaní zápalov v tele.
Zber bazy čiernej je najlepšie načasovať na koniec augusta až začiatok septembra, kedy sú bobule plne vyzreté a získali tmavomodrú až čiernu farbu. Bobule zbierame opatrne, najlepšie za suchého počasia, aby boli čisté a nepoškodené. Správne sušenie je základným krokom pre dlhodobé uchovanie účinných látok. Sušenie môže trvať niekoľko dní, počas ktorých je vhodné bobule pravidelne obracať. Ak preferujete sušenie v sušičke, nastavte ju na teplotu maximálne 40-50 °C. Vyššie teploty by mohli zničiť niektoré vitamíny a antioxidanty. Okrem sušenia môžeme bobule bazy čiernej aj zamraziť, čím si zachovajú väčšinu svojej chuti a živín.
Bobule bazy čiernej majú špecifickú, jemne sladkú a kyslú chuť, ktorá sa výborne hodí na prípravu rôznych domácich dobrôt. Najobľúbenejším spôsobom spracovania je výroba sirupu, ktorý je výborný do vody, čaju či na oslazenie dezertov. Bobule môžeme kombinovať s jablkami, hruškami, škoricou či vanilkou, čím získame originálne a výživné pochúťky. Okrem sladkých receptov sa baza čierna uplatňuje aj v slaných pokrmoch. Môže byť súčasťou omáčok k divine, syrom alebo pečeným mäsám.
Prečítajte si tiež: Čierna nad Tisou: Streľba a jej kontext v roku 1968
Dajú sa aj plody bazy čiernej nejako využiť? Áno, aj zdravé plody bazy majú uplatnenie v kuchyni a tradičnej medicíne. Dá sa z nich pripraviť napríklad liečivý sirup, tiež chutný džem alebo kompót. Prinášame tipy na chutné recepty z plodov bazy čiernej, ktoré musíte vyskúšať!
Zrelé plody bazy sú drobné a charakteristické veľmi tmavou až čiernou farbou a kyslastou chuťou. Zber plodov bazy čiernej sa spája najmä s jesenným obdobím, v teplejších oblastiach Slovenska sa na zber možno vydať už na prelome leta a jesenného obdobia. Na zber sa vyberte na okraj lesov a lúk či na rúbaniská. Plody v blízkosti ciest kvôli znečisteniu nezbierajte. Využitie plodov bazy je naozaj rôznorodé, no zároveň je potrebné správne spracovanie. Je to najmä kvôli obsahu takzvaného sambunigrínu, ktorý môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, bolesti, hlavy aj hnačky. Je však jednoduchý spôsob, ako sa tejto látky zbaviť - tepelná úprava.
Recepty z plodov bazy čiernej
Odvar zo sušených plodov bazy
Postup: Pripravíme si sušené plody, a to napríklad sušením v sušičke alebo v rúre pri teplote do 40 °C. Vodu privedieme k varu, pridáme sušené plody a pár minút povaríme. Následne scedíme a podávame pri prechladnutí, chrípke alebo iných vyššie spomínaných problémoch.
Likér z plodov bazy
Postup: Plody bazy zbavíme stopiek a umyjeme. Dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme k varu a povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Následne odvar scedíme a pretlačíme cez husté sitko. Opäť privedieme k varu a povaríme ďalších 15 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme rum, dobre premiešame a naporciujeme do pripravených fľašiek.
Šťava z plodov bazy
Postup: Bazové plody zbavíme stopiek, umyjeme a dáme do hrnca. Prilejeme vodu a pridáme klinčeky, škoricu a badián. Privedieme k varu a povaríme asi 5 až 10 minút. Zmes scedíme a prepasírujeme cez husté plátno a dáme späť na oheň variť. Povaríme asi 20 minút a odstavíme. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov a premiešame.
Džem z jabĺk a bazy
Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame, plody bazy zbavíme stopiek. Jablká rozvaríme v troche vody a prepasírujeme. Potom pridáme cukor a bazové plody. Dáme variť, kým sa všetko nerozvarí na jednotnú zmes. Hotový džem naplníme do pohárov, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom. Takto necháme do vychladnutia.
Kompót z bazy
Postup: Bazové plody umyjeme, zbavíme stopiek a krátko povaríme vo vode - stačí ich dať do sitka a vložiť do horúcej vody na 1 až 2 minúty. Necháme ich vychladnúť a naložíme do pohárov. Pripravíme si cukrový roztok z vody, cukru, škorice a klinčekov. Povaríme a necháme ochladnúť. Roztok scedíme a zalejeme ním plody v pohároch. Poháre dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na 20 až 30 minút pri teplote 80 °C.
Víno z bazy
Postup: Bazové bobule zbavíme stopiek, umyjeme a zalejeme vodou. Následne povaríme asi 30 minút a potom scedíme a pretlačíme cez husté sito. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutého odvaru pridáme rozdrobené droždie a zlejeme do čistej sklenej nádoby. Prekryjeme celofánom a ten poprepichujeme špendlíkom. Víno môžeme začať stáčať do fliaš po tom, čo zmizne pena.
Tinktúra z bazy
Postup: Plodu umyjeme, zbavíme stopiek a naložíme do čistého zaváraninového pohára. Zalejeme ich alkoholom a poriadne uzavrieme. Necháme macerovať asi 4 až 5 týždňov. Počas toho nádobu párkrát pretrepeme. Odstátu tinktúru krátko povaríme a následne scedíme cez jemné sito a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke.