Nôž je jednoduchý nástroj určený na krájanie a rezanie, prípadne na bodanie, vŕtanie a boj. Zvyčajne ho tvorí ostrá hrana, inak čepeľ a rukoväť. Ich tvar, veľkosť a vyhotovenie zodpovedajú tomu, pre aký účel boli vyrobené. Je veľké množstvo rôznych kategórií nožov.
Nožu podobný nástroj existuje už najmenej dva a pol milióna rokov, o čom svedčí nález podobného nástroja ako nôž z tohto obdobia v oblasti Oldowan. Pôvodne sa tieto nástroje vyrábali z kameňa, kosti, pazúrika a obsidiánu (druh sopečného skla). Nože sa postupom času konštrukčne vyvíjali. Čepele sa začali vyrábať z bronzu, medi, železa, ocele, keramiky alebo titánu.
Časti noža
Väčšina súčasných nožov sa vyrábajú buď s pevnou alebo skladacou čepeľou, s rôznym tvarom a štýlom čepelí, podľa pôvodu ich konštruktérov a krajiny.
Čepeľ
Čepeľ je zvyčajne plochá a podlhovastá súčasť noža, zbrane alebo iného nástroja či strojového zariadenia. Čepeľ noža býva väčšinou zakončená hrotom. Podľa ostria čepele rozlišujeme čepele na jedno-sečné, nabrúsené iba na jednej hrane (toto ostrie nájdeme u väčšiny nožov), a dvoj-sečné, nabrúsené na obidvoch hranách (také ostrie nájdeme napríklad u nožov s čepeľou Spear point alebo needle point). Ďalšie rozlíšenie podľa ostria je na čepele s rovným ostrím, so zubatým ostrím a s kombinovaným ostrím. Zubaté čepele zlepšujú schopnosť noža rezať / trhať aj pevné a vláknité materiály a to viac hladko a napriek tomu ešte agresívnejšie a bez zadrhávania. Podľa materiálu čepele rozlišujeme čepele na kovové a nekovové. Okrem nožiarských ocelí (nerezových aj iných) sa môžeme stretnúť napríklad s čepeľou z iných kovových a / alebo železných zliatin, z plastu Grivory alebo s keramickými nožmi, ktoré sú stále rozšírenejšie.
Čepeľ noža môže byť vyrobená z rôznych materiálov, z ktorých každý má svoje výhody. Uhlíková oceľ je zliatina železa a uhlíka a môže byť veľmi ostrá. Dobre drží ostrie, ľahko sa ostrí, ale môže ľahko zhrdzavieť a na povrchu sa časom vytvárajú viditeľné škvrny. Nerezová oceľ je zliatina železa, chrómu, niklu a niekedy aj molybdénu, ktorá obsahuje len malé množstvo uhlíka. Ostrie nie je až také ostré ako pri uhlíkovej oceli, ale je odolné voči korózii. Nerezová oceľ s vyšším obsahom uhlíka spája lepšie vlastnosti uhlíkovej a nerezovej ocele. Táto oceľ neoxiduje, nezanecháva škvrny na kove a udržuje ostrie ostré po dlhšiu dobu. Laminovaná čepeľ je vyrobená z viacerých kovov, ktoré sú vrstvené a vytvárajú tzv. sendvič, ktorý je kombináciou dobrých vlastností použitých materiálov. Napríklad vrstva tvrdšej, ale zato krehkejšej ocele, môže byť vložená medzi dve vonkajšie mäkšie vrstvy, ktoré sú pevnejšie a vyrobené z nerezovej ocele pre zníženie náchylnosti na koróziu. V tomto prípade je však náchylnejšie na koróziu ostrie, a to môže byť nevýhoda. Damašková čepeľ je podobná laminovanej. Titán je kov, ktorý má lepší pomer pevnosti k hmotnosti, neopotrebúva sa a je pružnejší ako oceľ. Karbidy v titánovej zliatine umožňujú tento materiál tepelne spracovať - zahriať tak, aby bol dostatočne tvrdý, a aby mohol mať titánový nôž ostrie. Keramická čepeľ je tvrdá, krehká a ľahká. Svoje ostrie si zachováva mnoho rokov, a to bez údržby. Ale na druhej strane je krehká ako sklo, a keď nôž spadne na tvrdý povrch môže sa rozlomiť. Tieto nože sú však imúnne voči korózii a ostriť sa môžu len jemným silikón-karbidovým brúsnym papierom, alebo špeciálnymi brúsnymi kotúčmi. Plastové nože - čepele nie sú nijak zvlášť ostré a zvyčajne sú zúbkované. Často slúžia len na jedno použitie (napr. Oceľové čepele sú bežne tvarované kovaním alebo brúsením. Pri kovaných čepeliach sa zahrieva jeden kus ocele a potom sa zahorúca tvaruje pomocou kladiva alebo lisu. Brúsené čepele sa tvarujú brúsením pomocou obrábacích strojov. U oboch metód musí byť oceľ pred tvarovaním tepelne spracovaná. To zahŕňa ohriatie ocele nad jej kritický bod, potom kalenie tak, aby oceľ zvýšila svoju tvrdosť. Po zakalení je čepeľ temperovaná, aby sa v nej uvoľnil tlak a čepeľ zostala pružnejšia. Oceľ, z ktorej sa vyrábajú kuchynské nože je tvarovaná do čepelí obidvoma spôsobmi, kovaním aj brúsením. Nože sa ostria rôznymi spôsobmi. Čepele s rovným povrchom majú tvar, ktorý sa zo širokého chrbta noža zužuje do ostria v priamej alebo konvexnej línii. V priereze môže mať čepeľ tvar dlhého tenkého trojuholníka, alebo štvoruholníka s jedným ostrým uhlom ( s výbrusom len na jednej strane čepele ). Preliačený výbrus má konkávne, skosené hrany. Výsledkom je, že čepeľ má tenšie ostrie, ktoré má lepšie rezné vlastnosti pri rezoch plytkých, ale na druhej strane je ostrie menej trvácne oproti čepeli s plochým výbrusom a bude mať problémy pri hlbších rezoch. Vrúbkované ostrie noža môže byť zvlnené, vrúbkované alebo zúbkované, podobné pílkam. Zúbkované čepele sú vhodné pre agresívne rezanie, pričom hladké čepele sa lepšie hodia pre jemné krájanie, rezanie (napr.
Typy čepelí
Existuje veľa typov čepelí, z ktorých každá má svoje špecifické využitie:
Prečítajte si tiež: Zbrane, ktoré spôsobili hrôzu v prvej svetovej vojne
- Normal blade / straight back - jedno-sečná čepeľ s prehnutým ostrím a rovným chrbtom. S touto čepeľou sa dnes stretneme skôr v kuchyni ako u outdoorových nožov, ale ani tu nie je táto čepeľ úplne ojedinelá. Nôž s takou čepeľou je v pomere k svojej veľkosti ťažký a silný. Je vhodný na sekanie aj na krájanie. Tupý chrbát umožňuje užívateľovi dobre viesť nôž a sústrediť silu, zaguľatené ostrie výborne krája.
- Drop point - jedno-sečná čepeľ má prehnuté ostrie a chrbát, ktorý má konvexné (vypuklé) zakrivenie a ktorý klesá (drop = klesnúť) smerom k špičke čepele. Tento typ čepele mávajú väčšie vreckové nože Swiss army.
- Clip point - jedno-sečná čepeľ podobná typu (1) staight back, smerom ku špičke čepele je ale chrbát seseknutý (Clipped = zostrihnutý, seseknutý). Ostrá špička s nízkym profilom sa hodí pre rezanie v úzkych miestach. Seseknutí môže byť buď rovné alebo konkávne (vyduté, prehnuté). Na tomto úseku čepele býva tiež falošné ostrie, ktoré možno v prípade potreby nabrúsiť a získať tak druhé ostrie, perfektné pre bodanie a penetráciu materiálov. Hrot noža je oveľa bližšie k stredu čepele, čo dodáva užívateľovi väčšiu kontrolu pri bodaniu. Túto čepeľ má klasický bojový nôž Bowie, typická je tiež pre zatváracie nože.
- Tanto / tanto point - označenie tanto odkazuje na japonské slovo tanto, aj napriek tomu, že s týmito nožmi majú čepele tanto pramálo podobné. Čepeľ je jedno-sečná, má rovný chrbát a rovné ostrie. Hrot je umiestnený buď v úrovni chrbta čepele alebo je posadený o trochu nižšie a chrbát čepele sa k nemu zvažuje podobne ako pri type (3) clip point. Vpredu je čepeľ zošikmená pod rôznymi uhlami a pre toto zakončenie býva čepeľ označovaná ako chisel point (chisel = dláto, sekáčik). Nespornou výhodou tejto čepele je jej pomerne veľká hrúbka, rovnaká po celej dĺžke, od rukoväti až takmer dopredu k hrotu.
- Spear point - je to symetricky tvarovaná čepeľ, osovo súmerná podľa pozdĺžnej osi s hrotom v jej úrovni. Správna čepeľ typu spear point má stredovú chrbticu a je dvoj-sečná, rovnako ako dýka alebo hlava kopije (spear = kopije). Táto čepeľ je jedna z najsilnejších čepelí designovaných na bodanie, a tak ju nájdeme na mnohých bodných nožoch. Označenie spear point je niekedy používaný chybne a zavádzajúcim spôsobom pre malé nože zabudované v písacom pere alebo čepele vo vreckových multifunkčných nožoch (malé čepele na drobné činnosti ako napríklad otváranie obálok alebo balíkov).
- Sheepsfoot blade - jedno-sečná čepeľ s rovným ostrím a s tupým chrbtom, ktorý sa v prednej časti plynulo stáča dopredu dole k hrotu posadenému na spodnej strane, teda v úrovni ostria. Táto čepeľ dáva užívateľovi plnú kontrolu nad nožom, chrbát je prispôsobený pre zapretie prstov. Táto čepeľ bola pôvodne vyvinutá pre orezávanie kopýt oviec a jej tvar nenesie teda žiadnu podobnosť s kopytami oviec, ako by sa mohlo zdať podľa názvu (sheepsfoot = noha ovce).
- Wharncliffe blade - jedno-sečná čepeľ veľmi podobná typu (6) sheepsfoot, ale klesanie chrbta začína znateľne bližšie k rukoväti a je teda pozvoľnejší. V porovnaní s nožmi / s čepeľami rovnakej veľkosti má wharncliffe oveľa väčšiu hrúbku. Nože s čepeľou wharncliffe používali námorníci, pretože tvar špičky bránil nechcenej penetrácii spracovávaného materiálu alebo poranenia ruky pri náhlom pohybe lode.
- Trailing point - jedno-sečná čepeľ veľmi podobná typu (1) staight back, ale ostrie sa dvíha až nad úroveň chrbta čepele. Prehnutie ostria môže byť rôzne dlhé a môže stúpať do rôznych úrovní nad chrbát, zahnutá môže byť aj celá čepeľ alebo jej podstatná časť. Nôž s touto čepeľou je vhodný na krájanie, sťahovanie kože aj na sekanie. Tupý chrbát umožňuje užívateľovi dobre viesť nôž a sústrediť silu, zaguľatené ostrie výborne krája a reže. Čepeľ najčastejšie nájdeme u loveckých nožov. Prehnutie ostria totiž tvorí tzv. belly (brucho) ideálne práve na spracovanie ulovenej zveri.
- Needle point - ostro sa zužujúci čepeľ do symetrickej špičky. Nájdeme ju na dýke, ako je napríklad bodná dýka Stiletto (nemá žiadne ostrie). Jej dlhá a úzka špička znižuje trenie a zvyšuje razantne penetračné schopnosti, ale má sklon uviaznuť v kosti a pri nesprávnom zaobchádzaní sa môže zlomiť.
- Spey point - jedno-sečná čepeľ pôvodne určená ku kastrovaniu domácich zvierat (Spey / spay = kastrovať). Ostrie je zakrivené a vpredu sa dvíha hore, kde sa u špičky stretáva s krátkou tupou plochou vychádzajúcou z rovného chrbta. Nôž s touto čepeľou je vhodný napríklad na otváranie balíkov bez riskovania poškodenia obsahu alebo na sťahovanie kožušiny ulovenej zveri bez obáv z jej nechceného prepichnutia - čepeľ teda často nájdeme práve u loveckých nožov.
- Leaf blade - jedno-sečná listová čepeľ má naozaj tvar listu (leaf = list) - u rukoväti úzka čepeľ sa postupne rozširuje a potom zase zužuje smerom k špičke. Podobne ako typ (5) Spear point je osovo súmerná podľa pozdĺžnej osi a má hrot v jej úrovni. Dobre sa s ňou krája a seká, posúva ťažisko noža smerom dopredu a preto je zvyčajne používaná u vrhacích nožov.
- Hawkbill blade - je jedno-sečná prehnutá čepeľ brúsená na vnútornej / prehnutej strane. Nôž s touto čepeľou je podobný nožu na koberce alebo na linoleum. Hrot čepele bude trhať aj v prípade, že zvyšok čepele bude relatívne tupý. Verzia nože pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie sa nazýva Karambit.
Rukoväť
Rukoväť je určená na držanie a bezpečnú manipuláciu s nožom. V rukoväti je väčšinou zapustený tang (tŕň) - časť čepele, ktorá ústí vo vnútri rukoväte. Nože sa vyrábajú buď s čiastočným tŕňom alebo s plným tŕňom, ktorý je zvyčajne viditeľný po celej dĺžke rukoväte ako na vrchnej, tak aj na spodnej strane. Rukoväť môže mať tiež záštitu, kus materiálu (väčšinou kovu), ktorý je umiestnený na prednej alebo aj na zadnej časti rukoväti.
Rukoväte nožov môžu byť vyrobené z mnohých rôznych materiálov, z ktorých má každý svoje výhody a nevýhody. Drevené rukoväte majú dobrú priľnavosť a je to aj teplý materiál, ale s údržbou je to horšie. V niektorých krajinách dokonca majú komerčný mäsiari zakázané používať nože s drevenou rukoväťou, a to z hygienických dôvodov. Nie sú vode odolné a pri kontakte s ňou môže rukoväť prasknúť alebo sa pokriviť. Lisované rukoväte predstavujú vyšší stupeň plastu a vyrábajú sa z polyphthalamidu (známejší ako Zytel alebo Grivory), ktorý je vystužený Kevlarom alebo laminátom. Micarta je populárny druh materiálu vďaka svojej pevnosti a stabilite. Tento materiál je odolný voči vode, má dobrú priľnavosť a je vynikajúci izolant. Kožené rukoväte sa používajú pri loveckých alebo vojenských nožoch, a to hlavne materiál KA-BAR. Vyrábajú sa hlavne naskladaním koží na seba, alebo sa kožou obaľuje iný druh materiálu. Nerezové alebo hliníkové rukoväte sú odolné a sanitárne, ale na druhej strane môžu byť klzké. Preto výrobcovia na zvýšenie priľnavosti využívajú rôzne tvary na rukovätiach ako napr. hrebene, hrbole alebo priehlbiny. Pri výrobe rukovätí výrobcovia používajú aj viac exotické materiály ako sú kameň, mamutie zuby, slonovina, rôzne rohy a parožia. Rukoväte môžu byť prispôsobené aj pre ľudí so zdravotným postihnutím.
Typy nožov
Snáď najbežnejšími nožmi sú: príborové, kuchynské, vreckové, lovecké, bojové, nože vrhanie, bajonety, dýky, mačety a ďalšie. Okrem spomínaných typov existujú aj nože, ktoré môžu byť súčasťou väčších strojov ako napr.
Nožov na trhu nájdeme viacero typov, všetci asi poznáme rozdelenie na nože pevné a skladacie. Medzi bežnými turistami najčastejšie nájdeme nože skladacie, survivalové a army nadšenci však väčšinou preferujú nože pevné pre ich tuhú a odolnú konštrukciu a pre rýchlosť použitia.
Nôž je pracovný nástroj s ostrím alebo čepeľou a rukoväťou. Niektoré druhy nožov sú používané v kuchyni na krájanie, bielenie a čistenie, vrátane nožov používaných pri stolovaní. Poznáme aj tradičné nože, ktoré sa používajú v určitej oblasti, kultúre alebo ako náboženské nástroje (kirpan). Niektoré druhy nožov slúžia aj ako zbrane (dýky, vystreľovacie nože) alebo na šport (vrhacie nože). Používajú sa tiež v poľnohospodárstve, napr.
Prečítajte si tiež: Ako si vybrať zbraň
Ako zbraň slúži bojový nôž. Bowie nôž má čepeľ navrhnutú tak, aby spôsobila čo najväčšie deštrukčné - smrteľné zranenia. Zákopové nože sú nože vyrobené alebo upravené za účelom používania v zákopoch. Nôž je primárne určený na stravovanie a pri príprave jedál ako aj pri konzumácii. Sekáčik: veľký nôž, ktorý sa líši svojím tvarom (zvyčajne má obdĺžnikový tvar čepele ako sekera). Elektrický nôž je nôž, ktorý má ostrie podobné pílke a je poháňané el. Nôž ako úžitkový nástroj môže mať mnoho podôb ako napr. motýlik, nôž Bowie, určený na prežitie, ktorý sa používa pri kempovaní v divočine. Obuvnícky nôž, kempingový nôž, karambit, potápačský nož, elektrikársky, vreckový, lovecký, kiridashi, japonský nôž s čepeľou v tvare dláta s veľmi ostrým hrotom. Niektoré národy vyrábajú vlastné tradičné nástroje, ktoré sú charakteristické pre ich kultúru a oblasť. Medzi takéto nože patrí napr.
Legislatíva
Nosenie noža môže byť obmedzené zákonom, hoci obmedzenia sa značne líšia podľa krajiny alebo štátu a druhu noža. Napríklad niektoré štáty zakazujú nosenie noža na verejnosti, zatiaľ čo ostatné zákony obmedzujú súkromné vlastníctvo napr.
Zákon si môžeme interpretovať dvoma spôsobmi. Na druhej strane si môžeme interpretovať zákon tak, že vlastne aj nosenie nožov je povolené v prípade, že s nimi neplánujete nikomu ublížiť a viete hodnoverne vysvetliť ich prítomnosť na vašom opasku. Je tam spomínaná napríklad športová činnosť. Ak sa pobyt v prírode a outdoorové aktivity dajú považovať za šport, mať pri sebe nôž je absolútne v poriadku. Najčastejšie sa v diskusiách stretneme s rôznymi legendami o tom, že môžete mať nôž len s čepeľou, ktorej dĺžka zodpovedá šírke vašej dlane, alebo o tom, že ho môžete nosiť len skryte. Je to všetko blbosť a zákon nič také nehovorí. O dĺžke noža hovorí však napríklad zákon v Nemecku. Mať za opaskom mačetu a oháňať sa s ňou po ľuďoch na námestí nie je OK. Na futbalový zápas či festival vás dokonca nemusia pustiť ani s malou rybičkou či švajčiarskym nožom. Ak však nosíte na turistiku, alebo ako EDC stále pri sebe niekde vo vrecku alebo za opaskom (prípadne v batohu) pevný či skladací nôž, nikto vám na to nepovie ani pol slova. Ak polícia aj pri náhodnej prehliadke takýto predmet objaví, nemá dôvod ani právo vám ho ani zabaviť, ani od vás vyžadovať nejaké vysvetlenie. S takýmto postupom sme sa nestretli ani v praxi. Ak sa však niekde zapletiete do bitky a náhodou aj nejaký nôž máte pri sebe, zrejme to už budete musieť vysvetľovať. Rovnako odporúčame vybrať si nôž, ktorý nie je vyslovene útočný. Na bushcraftové či pracovné modely sa aj spoločnosť pozerá inak, ako na útočné dýky či mačety.
Starostlivosť o nôž
Nôž má špecifickú funkciu a nie je vhodné ho používať inak, ale len pre tie účely pre aké bol vyrobený (napr. nie ako otvárač konzerv). Je dôležité udržiavať nôž čistý a pravidelne čistiť špinu, ktorá sa hromadí medzi čepeľou a rukoväťou.
Prečítajte si tiež: Využitie držiakov na zbrane